Går det verkligen att göra en god vegansk chokladmousse? Utan varken vispgrädde eller ägg? Absolut! Som så ofta är den hemliga ingrediensen kikärtsspad, det perfekta livsmedlet som ofta bara slängs bort. Så fort vi använder kikärtor brukar jag hälla av spadet i en glasburk och ställa i kylen för framtida användning.
Detta recept är dessutom barnsligt enkelt och har bara två ingredienser, kikärtsspad och mörk choklad. Vill du variera smaken lite så kan du antingen tillsätta något extra, t.ex. havssalt, chili, vanilj eller lakrits, eller helt enkelt välja en smaksatt choklad.
Det kan vara bra att tänkta på att kikärtsspadet inte ger någon smak, chokladen du väljer avgör alltså helt och hållet smaken på moussen. Om du väljer mörk choklad med 70% kakao kommer det bli en väldigt intensiv chokladsmak på moussen. Om du föredrar en mjukare smak kan du t.ex. använda 100 g mörk choklad med 70% kakao och 100 g ljusare choklad, du får experimentera för att hitta just din favoritmix.
Choklad går ju även väldigt bra ihop med bär och citrus, varför inte toppa chokladmoussen med lite hallon eller blåbär och citronmeliss för lite extra lyx?
Grovhacka chokladen och smält i vattenblad på spisen.
Låt chokladen svalna ordentligt.
Vispa kikärtsspad till ett vitt fast skum med elvisp.
Vänd försiktigt ner den svalnade smälta chokladen och vänd varsamt ihop till en jämn chokladsmet med en slickepott.
Häll upp i serveringsskålar och låt stå i kylskåp i minst en timme.
Toppa gärna chokladmoussen med bär och citronmeliss innan servering.
Ingredienser
Instruktioner
Grovhacka chokladen och smält i vattenblad på spisen.
Låt chokladen svalna ordentligt.
Vispa kikärtsspad till ett vitt fast skum med elvisp.
Vänd försiktigt ner den svalnade smälta chokladen och vänd varsamt ihop till en jämn chokladsmet med en slickepott.
Häll upp i serveringsskålar och låt stå i kylskåp i minst en timme.
Toppa gärna chokladmoussen med bär och citronmeliss innan servering.
0 comments on “Vegansk chokladmousse”Add yours →