Detta är en av mina favoriter för när gäster kommer över på middag. Allt kan förberedas innan gästerna kommer och sen är det bara att grädda i ugnen när du önskar. På så sätt hinner du få undan all disk från matlagningen innan gästerna kommer, starta ugnen när de kommer och grädda i ugnen medan ni tar en välkomstdrink.
I detta recept används färskkorv, även kallat råkorv, dvs korv gjord på råa köttråvaror i naturskinn och som aldrig har rökts. Detta för att på ett snabbt och lätt sätt göra en underbart smakrik rätt utan att behöva lägga ner mycket tid på kryddning och långkok. Använd en färskkorv av högkvalité och mycket smak, justera smakstyrkan efter egen preferens. Jag brukar använda hälften salsiccia och hälften chorizo.
Ugnsbakad ziti ska egentligen göras med just ziti-pasta, men givetvis går det lika bra med t.ex. penne, rigatoni eller fusilli.
Koka pastan 3 minuter kortare än vad som står på förpackningen.
Sätt ugnen på 200°C varmluft, eller 225°C över- och undervärme.
Spara 1 dl av pastavattnet och ställ åt sidan. Häll av resten av vattnet.
Finhacka rödlöken.
Ta av skinnet från färskkorvarna och dela på köttet med fingrarna eller en kniv.
Hetta upp olivolja i en djup stekpanna eller gryta.
Stek rödlök och kött på medelhög värme tillsammans med pressad vitlök och oregano.
Tillsätt chili flakes, salt och svartpeppar efter smak.
Stek under omrörning tills köttet blivit brunt, ca 6 - 8 minuter.
Tillsätt krossade tomater och rör ihop till en härlig sås.
Småkoka på medelhög värme i 5 minuter.
Krydda ev. mer efter smak. Om du tycker såsen blir för tjock, tillsätt det sparade pastavattnet.
Riv under tiden mozzarellan och permesanosten och ställ åt sidan.
Tillsätt ruccola och låt småkoka ytterligare 1 minut.
Blanda ner pastan i såsen och värm i 1 minut.
Häll hälften av pastablandningen i en stor ugnsform.
Strö hälften av mozzarellan och parmesanosten över pastablandningen i formen.
Häll resten av pastablandningen ovanpå lagret med ost.
Strö resten av mozzarellan och parmesanosten över pastablandningen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills osten fått fin färg.
Servera med ricotta och ruccola.
Ingredienser
Instruktioner
Koka pastan 3 minuter kortare än vad som står på förpackningen.
Sätt ugnen på 200°C varmluft, eller 225°C över- och undervärme.
Spara 1 dl av pastavattnet och ställ åt sidan. Häll av resten av vattnet.
Finhacka rödlöken.
Ta av skinnet från färskkorvarna och dela på köttet med fingrarna eller en kniv.
Hetta upp olivolja i en djup stekpanna eller gryta.
Stek rödlök och kött på medelhög värme tillsammans med pressad vitlök och oregano.
Tillsätt chili flakes, salt och svartpeppar efter smak.
Stek under omrörning tills köttet blivit brunt, ca 6 - 8 minuter.
Tillsätt krossade tomater och rör ihop till en härlig sås.
Småkoka på medelhög värme i 5 minuter.
Krydda ev. mer efter smak. Om du tycker såsen blir för tjock, tillsätt det sparade pastavattnet.
Riv under tiden mozzarellan och permesanosten och ställ åt sidan.
Tillsätt ruccola och låt småkoka ytterligare 1 minut.
Blanda ner pastan i såsen och värm i 1 minut.
Häll hälften av pastablandningen i en stor ugnsform.
Strö hälften av mozzarellan och parmesanosten över pastablandningen i formen.
Häll resten av pastablandningen ovanpå lagret med ost.
Strö resten av mozzarellan och parmesanosten över pastablandningen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills osten fått fin färg.
Servera med ricotta och ruccola.
0 comments on “Ugnsbakad ziti”Add yours →