Utskriftsalternativ:

Surdegsbröd med fänkål, anis och kummin

mängd2 portionerFörberedelsetid30 minuterTillagningstid3 timmar

Ett relativt snabbgjort fint surdegsbröd med smak av fänkål, anis och kummin. Recept för två limpor.

 200 g surdeg
 685 g vatten
 25 g olivolja
 25 g honung (eller sirap om du vill göra brödet vegansk)
 7 g torrjäst
 8 g brödkryddor (blandning av fänkål, anis och kummin)
 385 g fint rågmjöl
 25 g salt
 840 g vetemjöl
1

Ljumma vattnet till 40°C.

2

Rör samman surdeg, vatten, olivolja, honung, torrjäst och brödkryddor i en stor bunke.

3

Blanda i rågmjölet.

4

Rör samman i ett par minuter.

5

Blanda i saltet och vetemjölet och arbeta till en mjuk men inte allt för kladdig deg i ett par minuter.

6

Täck bunken med bakduk och låt jäsa i två timmar.

7

Ta upp degen på oljat bakbord.

8

Arbeta samman och forma till två bröd.

9

Klä två avlånga brödformar med bakplåtspapper.

10

För över degen till de två brödformarna och låt jästa under bakduk i en timme.

11

Sätt ugnen på 230°C, varmluft eller 250°C över- och undervärme.

12

Grädda bröden på nedersta falsen i 10 minuter.

13

Låt bröden vara kvar i ugnen men sänk värmen till 170°C varmluft, eller 180°C över- och undervärme.

14

Grädda i ytterligare ca 45 minuter.

15

Bröden är klara när de låter ihåliga när du knackar på dem.

16

Låt de färdiggräddade bröden svalna på galler under bakduk.

Näringsinnehåll

0 portioner

Portionsstorlek