Ett relativt snabbgjort grovt surdegsbröd med smak av rosmarin. Recept för två limpor.
Morta den torkade rosmarinen.
Ljumma vattnet till 40°C.
Rör samman surdeg, vatten, olivolja, salt, mortlad rosmarin och torrjäst i en stor bunke.
Blanda i rågmjölet.
Blanda i vetemjölet och arbeta till en mjuk men inte allt för kladdig deg i ett par minuter.
Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Arbeta samman och forma till två bröd.
Låt jäsa på bakplåtspapper eller mjölad brödform under bakduk i 50 minuter.
Sätt ugnen på 250°C, varmluft eller över- och undervärme och ställ in en tom bakplåt.
Flytta över bakplåtspappret till den varma plåten, eller ställ över brödformarna på plåten.
Grädda på nedersta falsen i 10 minuter.
Låt bröden vara kvar i ugnen men sänk värmen till 170°C varmluft, eller 180°C.
Grädda i ytterligare ca 45 minuter.
Bröden är klara när de låter ihåliga när du knackar på dem.
Låt de färdiggräddade bröden svalna på galler under bakduk.
0 portioner