Utskriftsalternativ:

Snabbt surdegsbröd med rosmarin

mängd2 portionerFörberedelsetid2 timmarTillagningstid1 timme

Ett relativt snabbgjort grovt surdegsbröd med smak av rosmarin. Recept för två limpor.

 100 g surdeg
 685 g vatten
 25 g olivolja
 25 g salt
 25 g torkad rosmarin
 7 g torrjäst
 385 g grovt rågmjöl
 840 g vetemjöl
1

Morta den torkade rosmarinen.

2

Ljumma vattnet till 40°C.

3

Rör samman surdeg, vatten, olivolja, salt, mortlad rosmarin och torrjäst i en stor bunke.

4

Blanda i rågmjölet.

5

Blanda i vetemjölet och arbeta till en mjuk men inte allt för kladdig deg i ett par minuter.

6

Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

7

Ta upp degen på mjölat bakbord.

8

Arbeta samman och forma till två bröd.

9

Låt jäsa på bakplåtspapper eller mjölad brödform under bakduk i 50 minuter.

10

Sätt ugnen på 250°C, varmluft eller över- och undervärme och ställ in en tom bakplåt.

11

Flytta över bakplåtspappret till den varma plåten, eller ställ över brödformarna på plåten.

12

Grädda på nedersta falsen i 10 minuter.

13

Låt bröden vara kvar i ugnen men sänk värmen till 170°C varmluft, eller 180°C.

14

Grädda i ytterligare ca 45 minuter.

15

Bröden är klara när de låter ihåliga när du knackar på dem.

16

Låt de färdiggräddade bröden svalna på galler under bakduk.

Näringsinnehåll

0 portioner

Portionsstorlek