Detta är ett så kallat snabbt surdegsrecept, vilket innebär att det innehåller både surdeg och en liten mängd jäst. Detta gör att att degen inte behöver jäsa lika länge som vid endast användning av surdeg, men att den ändå får smaken och karaktären av surdegen. Brödet håller längre än bröd med endast jäst, men inte lika länge som vid användning av endast surdeg. Som alltid med surdeg så är det dock viktigt att inte överarbeta degen.
Vill du ha ännu mer rosmarinsmak på brödet kan du även pensla lite olivolja på toppen och dekorera med rosmarin vid jäsningen. Vill du få ett lite finare bröd kan du använda fint rågmjöl istället för grovt, eller hälften fint och hälften grovt.
Morta den torkade rosmarinen.
Ljumma vattnet till 40°C.
Rör samman surdeg, vatten, olivolja, salt, mortlad rosmarin och torrjäst i en stor bunke.
Blanda i rågmjölet.
Blanda i vetemjölet och arbeta till en mjuk men inte allt för kladdig deg i ett par minuter.
Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Arbeta samman och forma till två bröd.
Låt jäsa på bakplåtspapper eller mjölad brödform under bakduk i 50 minuter.
Sätt ugnen på 250°C, varmluft eller över- och undervärme och ställ in en tom bakplåt.
Flytta över bakplåtspappret till den varma plåten, eller ställ över brödformarna på plåten.
Grädda på nedersta falsen i 10 minuter.
Låt bröden vara kvar i ugnen men sänk värmen till 170°C varmluft, eller 180°C.
Grädda i ytterligare ca 45 minuter.
Bröden är klara när de låter ihåliga när du knackar på dem.
Låt de färdiggräddade bröden svalna på galler under bakduk.
Ingredienser
Instruktioner
Morta den torkade rosmarinen.
Ljumma vattnet till 40°C.
Rör samman surdeg, vatten, olivolja, salt, mortlad rosmarin och torrjäst i en stor bunke.
Blanda i rågmjölet.
Blanda i vetemjölet och arbeta till en mjuk men inte allt för kladdig deg i ett par minuter.
Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Arbeta samman och forma till två bröd.
Låt jäsa på bakplåtspapper eller mjölad brödform under bakduk i 50 minuter.
Sätt ugnen på 250°C, varmluft eller över- och undervärme och ställ in en tom bakplåt.
Flytta över bakplåtspappret till den varma plåten, eller ställ över brödformarna på plåten.
Grädda på nedersta falsen i 10 minuter.
Låt bröden vara kvar i ugnen men sänk värmen till 170°C varmluft, eller 180°C.
Grädda i ytterligare ca 45 minuter.
Bröden är klara när de låter ihåliga när du knackar på dem.
Låt de färdiggräddade bröden svalna på galler under bakduk.
0 comments on “Snabbt surdegsbröd med rosmarin”Add yours →