Utskriftsalternativ:

Smakrika ljusa surdegsfrallor

mängd12 portionerFörberedelsetid14 timmarTillagningstid20 minuter

Härliga surdegsfrallor som kräver minimalt med arbete, men lång jästid. Recept för 12 frallor.

Fördeg
 100 g surdeg
 150 g vatten
 150 g vetemjöl
Deg
 fördegen
 550 g vatten
 25 g olivolja
 650 g vetemjöl
 200 g fint rågmjöl
 25 g salt
Fördeg
1

Rör samman surdeg, vetemjöl och vatten i en stor bunke till en lös deg.

2

Täck bunken med plastfolie/lock och låt jäsa i rumstemperatur i 6 timmar.

Deg
3

Blanda samman samtliga ingredienser.

4

Knåda samman degen i 5 minuter.

5

Täck bunken med plastfolie/lock och låt vila i 30 minuter.

6

Vik degen en vända i bunken.

7

Låt degen vila i ytterligare 30 minuter under plastfolie/lock.

8

Vik degen ytterligare en gång i bunken.

9

Täck bunken med plastfolie/lock och låt jäsa i rumstemperatur i 5 timmar.

10

Skrapa försiktigt ut degen på rikligt mjölat bakbord.

11

Strö över en till två nävar mjöl över degen, om nödvändigt.

12

Dela upp degen i 12 delar med en degskrapa.

13

Ta fram två bakplåtar täckta med bakplåtspapper.

14

Lägg ut 6 frallor per bakplåt och täck med bakduk.

15

Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

16

Sätt ugnen på 230°C varmluft eller 250°C över- och undervärme.

17

Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg.

Näringsinnehåll

12 portioner

Portionsstorlek