Sega och knapriga kolasnittar

Klassiska småkakor i form av sega och knapriga kolasnittar. Recept för ca 30 kakor.

Kolasnittar tillhör verkligen de klassiska småkakorna med sin härliga blandning av segt och knaprigt. Och kolasnittar är kanske de absolut enklaste småkakor som går att baka.

När du tar ut längderna från ugnen kommer de vara alldeles mjuka, skär upp dem till snittar direkt och vänta ett par minuter så är de lagom stela och uppför sig som förväntat.

Eftersom de är sega och inte torra, och till skillnad från kakor i butik fria från konserveringsmedel, håller de inte lika länge i rumstemperatur som andra torra småkakor, men de är så goda att de nog kommer gå fort åt ändå. Annars går de givetvis bra att frysa, precis som alla småkakor, och håller då i ett par månader.

Tänk på att inte förvara torra och sega småkakor i samma burk, då blir de torra segare och de sega torrare.

Kategori, , SvårighetsgradNybörjare
mängd30 portioner
Förberedelsetid30 minuterTillagningstid15 minuter
 125 g vegetabiliskt margarin
 135 g strösocker
 150 g vetemjöl
 1 msk vaniljsocker
 0,50 tsk bakpulver
 40 g ljus sirap
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

2

Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.

3

Ta fram en bakplåt och klä med bakplåtspapper.

4

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

5

Vispa ihop mjukt margarin och strösocker i en bunke till en jämn blandning.

6

Blanda varsamt i de torra ingredienserna, lite i taget, till en jämn deg.

7

Tillsätt sirapen och rör ihop till en slät deg.

8

Dela upp degen i tre delar.

9

Rulla degbitarna till längder, ca 25 cm långa.

10

Lägg ut längderna med gott om mellanrum på bakplåten.

11

Platta ut längderna lite smått, så att de är ca 1-2 cm tjocka.

12

Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 - 15 minuter eller tills de flutit ut och ser fina ut.

13

Låt längderna ligga kvar på bakplåtspappret och skär i 2 cm breda sneda snittar med en vass kniv direkt när de kommer ut ur ugnen.

14

Låt kakorna svalna och stelna på plåten.

Ingredienser

 125 g vegetabiliskt margarin
 135 g strösocker
 150 g vetemjöl
 1 msk vaniljsocker
 0,50 tsk bakpulver
 40 g ljus sirap

Instruktioner

1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

2

Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.

3

Ta fram en bakplåt och klä med bakplåtspapper.

4

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

5

Vispa ihop mjukt margarin och strösocker i en bunke till en jämn blandning.

6

Blanda varsamt i de torra ingredienserna, lite i taget, till en jämn deg.

7

Tillsätt sirapen och rör ihop till en slät deg.

8

Dela upp degen i tre delar.

9

Rulla degbitarna till längder, ca 25 cm långa.

10

Lägg ut längderna med gott om mellanrum på bakplåten.

11

Platta ut längderna lite smått, så att de är ca 1-2 cm tjocka.

12

Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 - 15 minuter eller tills de flutit ut och ser fina ut.

13

Låt längderna ligga kvar på bakplåtspappret och skär i 2 cm breda sneda snittar med en vass kniv direkt när de kommer ut ur ugnen.

14

Låt kakorna svalna och stelna på plåten.

Notes

Sega och knapriga kolasnittar

0 comments on “Sega och knapriga kolasnittarAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.