Utskriftsalternativ:

Saftiga kanelnystan

mängd48 portionerFörberedelsetid4 timmarTillagningstid1 timme 30 minuter

Dessa underbart saftiga kanelnystan är helt veganska och går utmärkta att frysa. Receptet ger 48 st stora nystan.

Fyllning
 300 g vegetabiliskt margarin
 270 g strösocker
 90 g rårörsocker
 25 g mald kanel
Vetedeg
 100 g jäst för söta degar
 1 l Oatly iMat (havregrädde)
 2 msk stött kardemumma
 500 g vegetabiliskt margarin
 400 g strösocker
 2 kg vetemjöl
 2 tsk salt
Dekoration
 250 ml Oatly iMat (havregrädde)
 Pärlsocker
Sockerlag
 180 g strösocker
 400 ml vatten
Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Fyllning
2

Vispa ihop det mjuka margarinet, strösockret, rårörsockret och den malda kanelen till en slät kräm och ställ åt sidan.

Vetedeg
3

Smula jästen i en bunke, tillsätt Oatly iMat och rör till all jäst har lösts upp.

4

Tillsätt kardemumma, mjukt margarin delat i bitar och strösocker. Arbeta ihop något och tillsätt därefter ungefär hälften av mjölet lite i taget.

5

Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och resten av mjölet, lite i taget.

6

Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin.

7

Du vet att degen är färdigknådad när den lossnar helt från bunkens sidor och du kan dra ut en tunn bit utan att den går sönder.

Utbakning
8

Ta upp degen på rent bakbord och dela i två halvor, du behöver inte något extra mjöl till utbakningen.

9

Kavla ut varje halva till en avlång rektangel, 36*60 cm.

10

Bred ut fyllningen över hela rektanglarna, ända ut i kanterna.

11

Vik rektanglarna på mitten längs med långsidan, så att du får två rektanglar som är 36*30 cm stora.

12

Kvala de vikta rektanglarna lite lätt så att de blir jämna och fina utan luftbubblor.

13

Skär varje rektangel i 24 st remsor, ca 1,5 cm breda, med en pizzaslicer.

14

Ta en remsa, töj ut den lite och snurra runt pekfinger och långfinger till ett nystan, den sista biten av remsan drar du sedan över nystanet och trycker in i nystanets insida underifrån.

15

Upprepa till du har snurrat samtliga nystan.

16

Bred ut sex bakplåtspapper.

17

Lägg åtta nystan per bakplåtspapper och täck varje med en bakduk.

18

Låt nystanen jäsa till minst dubbel storlek i cirka 3 timmar, beroende på temperaturen i ditt kök.

19

Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.

Dekoration och gräddning
20

Sätt ugnen på 200°C, varmluft eller över- och undervärme.

21

När nystanen jäst färdigt penslar du dem med lite Oatly iMat och strör sedan över önskad mängd pärlsocker.

22

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.

23

Under tiden den första plåten är i ugnen förbereder du sockerlagen. Värm strösocker och vatten i en kastrull under omrörning tills sockret har löst sig helt i vattnet.

24

Pensla sedan dina varma nystan med sockerlagen, även undertill, så fort de kommit ur ugnen.

25

Låt nystanen svalna på galler under bakduk.

Näringsinnehåll

0 portioner

Portionsstorlek