Saftiga kanelnystan

Dessa underbart saftiga kanelnystan är helt veganska och går utmärkta att frysa. Receptet ger 48 st stora nystan.

Jag har bakat många olika sorters kanelbullar genom åren och dessa kanelnystan är definitivt mina favoriter. Genom att vi gör dessa i ett lite mer modernt snitt som nystan istället för klassiska snurror och låter de jästa extra länge blir de fantastiskt saftiga och goda. Sockerlagen låser dessutom in fukten och gör att de inte torkar ut med tiden.

Det absolut viktigaste att tänka på när du bakar med jäst är att det inte går att stressa degen om du vill få ett bra resultat. Se därför till att du har god tid på dig, ställ fram alla ingredienser på köksbänken i god tid innan så att de alla blir rumstempererade och låt sedan degen jästa ordentligt. Som alltid vid jäsning är det viktigt att rummet har en jämn temperatur och att det inte finns något drag. Det innebär också att du inte kan starta köksfläkten förrän den sista plåten är i ugnen, så räkna med att det kommer lukta härligt nybakat i köket.

Genom att ha alla ingredienser rumstempererade så slipper vi också det enerverade steget med att värma degvätskan till exakt 37 grader för att degen ska jäsa korrekt. Med detta recept slipper vi värma degvätskan, degen kommer istället bli rätt temperatur av sig själv då ingredienserna redan är rumstempererade.

Att göra nystan kan verka krångligt, men det är faktiskt väldigt enkelt. Skär bara degen i 1,5 cm breda remsor med en pizzaslicer, ta en remsa, töj ut den lite och snurra runt pekfinger och långfinger till ett nystan, den sista biten av remsan drar du sedan över nystanet och trycker in i nystanets insida underifrån. Det kan göras lite slarvigt, nystanen kommer ändå att se fantastiska ut. Det enda viktiga är att du trycker till slutet av remsan ordentligt inuti nystanet så att det inte rullar upp sig under jäsningen eller gräddningen.

Kanelnystanen går utmärkta att frysa in, tänk bara på att de lätt klibbar ihop pga sockerlagen, så paketera dem i lagom stora  portioner då det kan vara svårt att separera dem i fryst tillstånd. Genom att frysa in dem i lufttäta påsar och sedan låta dem tina i rumstemperatur i samma lufttäta påse chockas inte nystanen och är precis lika saftiga och härliga som om de vore nybakta. Med några timmars framförhållning kan du alltså bara ställa fram en påse frysta kanelnystan på köksbänken och bjuda dina gäster på, och ingen kommer tro att de inte är helt nybakade.

Om du gör riktigt många kanelnystan och tycker det är jobbigt att pensla alla kan du med fördel istället spraya havregrädden respektive sockerlagen med en sprayflaska.

Kategori, , SvårighetsgradMedelsvår
mängd48 portioner
Förberedelsetid4 timmarTillagningstid1 timme 30 minuter
Fyllning
 300 g vegetabiliskt margarin
 270 g strösocker
 90 g rårörsocker
 25 g mald kanel
Vetedeg
 100 g jäst för söta degar
 1 l Oatly iMat (havregrädde)
 2 msk stött kardemumma
 500 g vegetabiliskt margarin
 400 g strösocker
 2 kg vetemjöl
 2 tsk salt
Dekoration
 250 ml Oatly iMat (havregrädde)
 Pärlsocker
Sockerlag
 180 g strösocker
 400 ml vatten
Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Fyllning
2

Vispa ihop det mjuka margarinet, strösockret, rårörsockret och den malda kanelen till en slät kräm och ställ åt sidan.

Vetedeg
3

Smula jästen i en bunke, tillsätt Oatly iMat och rör till all jäst har lösts upp.

4

Tillsätt kardemumma, mjukt margarin delat i bitar och strösocker. Arbeta ihop något och tillsätt därefter ungefär hälften av mjölet lite i taget.

5

Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och resten av mjölet, lite i taget.

6

Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin.

7

Du vet att degen är färdigknådad när den lossnar helt från bunkens sidor och du kan dra ut en tunn bit utan att den går sönder.

Utbakning
8

Ta upp degen på rent bakbord och dela i två halvor, du behöver inte något extra mjöl till utbakningen.

9

Kavla ut varje halva till en avlång rektangel, 36*60 cm.

10

Bred ut fyllningen över hela rektanglarna, ända ut i kanterna.

11

Vik rektanglarna på mitten längs med långsidan, så att du får två rektanglar som är 36*30 cm stora.

12

Kvala de vikta rektanglarna lite lätt så att de blir jämna och fina utan luftbubblor.

13

Skär varje rektangel i 24 st remsor, ca 1,5 cm breda, med en pizzaslicer.

14

Ta en remsa, töj ut den lite och snurra runt pekfinger och långfinger till ett nystan, den sista biten av remsan drar du sedan över nystanet och trycker in i nystanets insida underifrån.

15

Upprepa till du har snurrat samtliga nystan.

16

Bred ut sex bakplåtspapper.

17

Lägg åtta nystan per bakplåtspapper och täck varje med en bakduk.

18

Låt nystanen jäsa till minst dubbel storlek i cirka 3 timmar, beroende på temperaturen i ditt kök.

19

Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.

Dekoration och gräddning
20

Sätt ugnen på 200°C, varmluft eller över- och undervärme.

21

När nystanen jäst färdigt penslar du dem med lite Oatly iMat och strör sedan över önskad mängd pärlsocker.

22

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.

23

Under tiden den första plåten är i ugnen förbereder du sockerlagen. Värm strösocker och vatten i en kastrull under omrörning tills sockret har löst sig helt i vattnet.

24

Pensla sedan dina varma nystan med sockerlagen, även undertill, så fort de kommit ur ugnen.

25

Låt nystanen svalna på galler under bakduk.

Ingredienser

Fyllning
 300 g vegetabiliskt margarin
 270 g strösocker
 90 g rårörsocker
 25 g mald kanel
Vetedeg
 100 g jäst för söta degar
 1 l Oatly iMat (havregrädde)
 2 msk stött kardemumma
 500 g vegetabiliskt margarin
 400 g strösocker
 2 kg vetemjöl
 2 tsk salt
Dekoration
 250 ml Oatly iMat (havregrädde)
 Pärlsocker
Sockerlag
 180 g strösocker
 400 ml vatten

Instruktioner

Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Fyllning
2

Vispa ihop det mjuka margarinet, strösockret, rårörsockret och den malda kanelen till en slät kräm och ställ åt sidan.

Vetedeg
3

Smula jästen i en bunke, tillsätt Oatly iMat och rör till all jäst har lösts upp.

4

Tillsätt kardemumma, mjukt margarin delat i bitar och strösocker. Arbeta ihop något och tillsätt därefter ungefär hälften av mjölet lite i taget.

5

Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och resten av mjölet, lite i taget.

6

Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin.

7

Du vet att degen är färdigknådad när den lossnar helt från bunkens sidor och du kan dra ut en tunn bit utan att den går sönder.

Utbakning
8

Ta upp degen på rent bakbord och dela i två halvor, du behöver inte något extra mjöl till utbakningen.

9

Kavla ut varje halva till en avlång rektangel, 36*60 cm.

10

Bred ut fyllningen över hela rektanglarna, ända ut i kanterna.

11

Vik rektanglarna på mitten längs med långsidan, så att du får två rektanglar som är 36*30 cm stora.

12

Kvala de vikta rektanglarna lite lätt så att de blir jämna och fina utan luftbubblor.

13

Skär varje rektangel i 24 st remsor, ca 1,5 cm breda, med en pizzaslicer.

14

Ta en remsa, töj ut den lite och snurra runt pekfinger och långfinger till ett nystan, den sista biten av remsan drar du sedan över nystanet och trycker in i nystanets insida underifrån.

15

Upprepa till du har snurrat samtliga nystan.

16

Bred ut sex bakplåtspapper.

17

Lägg åtta nystan per bakplåtspapper och täck varje med en bakduk.

18

Låt nystanen jäsa till minst dubbel storlek i cirka 3 timmar, beroende på temperaturen i ditt kök.

19

Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.

Dekoration och gräddning
20

Sätt ugnen på 200°C, varmluft eller över- och undervärme.

21

När nystanen jäst färdigt penslar du dem med lite Oatly iMat och strör sedan över önskad mängd pärlsocker.

22

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.

23

Under tiden den första plåten är i ugnen förbereder du sockerlagen. Värm strösocker och vatten i en kastrull under omrörning tills sockret har löst sig helt i vattnet.

24

Pensla sedan dina varma nystan med sockerlagen, även undertill, så fort de kommit ur ugnen.

25

Låt nystanen svalna på galler under bakduk.

Notes

Saftiga kanelnystan

0 comments on “Saftiga kanelnystanAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.