Saffransskorpor

Underbara skorpor med saffran, sötmandel och choklad. Recept för ca 30-40 skorpor.

Hemma hos oss är det ingen riktig jul utan dessa saffransskorpor. Mamma, som precis som sin mor, egentligen inte är så mycket för bakning har bakat dessa underbara saffransskorpor så länge jag kan minnas. Saffran, sötmandel och choklad, vad mer kan man önska sig?

Skorporna gräddas först i längder och torkas efter att dem blivit delade i bitar och blir konsistensmässigt lite mellan kaka och skorpa, om de torkas för länge kan de bli stenhårda och svåra att äta. Personligen föredrar jag dem halvhårda och halvseg, men här kan du experimentera lite med torktiden. Tänk bara på att de ytterligare lite hårdare när de svalnat helt.

För att underlätta hanteringen av mandeln så kan man som mamma använda en lillhacke, även kallat minihack, lillhackare, minihackare eller dylikt. Då blir mandeln automatiskt lite ojämn och man kan köra all mandel i den, det blir automatiskt att en tredjedel blir malen och två tredjedelar grovhackade.

Detta recept går även utmärkt att göra mångdubbelt, en sats blir två längder, men det får plats med tre längder per plåt. Till jul brukar det bli fyrdubbel sats, dvs totalt åtta längder fördelade på tre plåtar som ger totalt 120-160 skorpor. Om man gör flera satser samtidigt blir torktiden på slutet lite längre.

Kategori, , SvårighetsgradMedelsvår
mängd40 portioner
Förberedelsetid1 timmeTillagningstid1 timme
Deg
 120 g sötmandel
 1 g saffran
 2 ägg
 180 g strösocker
 1 tsk salt
 300 g vetemjöl
 1 tsk bakpulver
 100 g mörk choklad
Till pensling
 1 äggvita
1

Sätt ugnen på 170°C varmluft eller 180°C över- och undervärme.

2

Mal en tredjedel av sötmandeln.

3

Grockhacka resterande sötmandel.

4

Grovhacka chokladen.

5

Blanda mald sötmandel, grovhackad sötmandel, ägg, strösocker, saffran och salt i en stor bunke eller hushållsassistent.

6

Blanda hälften av mjölet med bakpulvret.

7

Tillsätt mjölblandningen i degen och arbeta samman någon minut.

8

Blanda lite av det resterande vetemjölet med den grovhackade chokladen.

9

Tillsätt den mjölade chokladen i degen och arbeta samman någon minut.

10

Till sist blandas resten av vetemjölet ner i degen, lite i taget under omrörning.

11

Klä en bakplåt med bakplåtspapper.

12

Dela upp degen i två och rulla varje del till en längd.

13

Lägg ut längderna på bakplåten och pensla med äggvita.

14

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 - 20 minuter.

15

Sänk ugnsvärmen till 100°C.

16

Skär längderna i skorpsnittar, ca 15 till 20 per längd med en vass kniv eller en degskrapa.

17

Lägg skorporna på bakplåten med lite mellanrum mellan varje.

18

Torka skorporna i 100°C varmluft eller över- och undervärme i ca 30 - 40 minuter.

19

Skorporna ska fortfarande vara lite mjuka när du tar ut dem ur ugnen, de blir ytterligare lite hårdare när de svalnat.

Ingredienser

Deg
 120 g sötmandel
 1 g saffran
 2 ägg
 180 g strösocker
 1 tsk salt
 300 g vetemjöl
 1 tsk bakpulver
 100 g mörk choklad
Till pensling
 1 äggvita

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 170°C varmluft eller 180°C över- och undervärme.

2

Mal en tredjedel av sötmandeln.

3

Grockhacka resterande sötmandel.

4

Grovhacka chokladen.

5

Blanda mald sötmandel, grovhackad sötmandel, ägg, strösocker, saffran och salt i en stor bunke eller hushållsassistent.

6

Blanda hälften av mjölet med bakpulvret.

7

Tillsätt mjölblandningen i degen och arbeta samman någon minut.

8

Blanda lite av det resterande vetemjölet med den grovhackade chokladen.

9

Tillsätt den mjölade chokladen i degen och arbeta samman någon minut.

10

Till sist blandas resten av vetemjölet ner i degen, lite i taget under omrörning.

11

Klä en bakplåt med bakplåtspapper.

12

Dela upp degen i två och rulla varje del till en längd.

13

Lägg ut längderna på bakplåten och pensla med äggvita.

14

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 - 20 minuter.

15

Sänk ugnsvärmen till 100°C.

16

Skär längderna i skorpsnittar, ca 15 till 20 per längd med en vass kniv eller en degskrapa.

17

Lägg skorporna på bakplåten med lite mellanrum mellan varje.

18

Torka skorporna i 100°C varmluft eller över- och undervärme i ca 30 - 40 minuter.

19

Skorporna ska fortfarande vara lite mjuka när du tar ut dem ur ugnen, de blir ytterligare lite hårdare när de svalnat.

Notes

Saffransskorpor

0 comments on “SaffransskorporAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.