Utskriftsalternativ:

Lussekatter

mängd48 portionerFörberedelsetid5 timmar 30 minuterTillagningstid1 timme

Riktigt goda veganska lussekatter med romrussin. Recept för 48 katter.

Saffranssmet
 1 g saffran
 2 msk kokande vatten
 2 msk strösocker
Fördeg
 saffranssmeten
 500 ml Oatly iMat (havregrädde)
 550 g vetemjöl
 50 g jäst för söta degar
Huvuddeg
 fördegen
 500 g vetemjöl
 200 g strösocker
 2 tsk salt
 200 g vegetabiliskt margarin
Russin
 96 russin
 rom
Dekoration
 250 ml Oatly iMat (havregrädde)
Sockerlag
 180 g strösocker
 400 ml vatten
Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Saffranssmet
2

Blanda samman saffran, strösocker och kokande vatten i en bunke.

3

Täck bunken med plastfolie/lock och låt dra i 30 minuter.

Fördeg
4

Tillsätt Oatly iMat i saffanssmeten och rör ut jästen så att den löser sig.

5

Tillsätt vetemjöl och arbeta samman till en lös deg.

6

Täck bunken med plastfolie/lock och låt jäsa i 30 minuter.

Huvuddeg
7

Tillsätt nu resten av vetemjölet, strösockret och saltet.

8

Knåda samman i maskin i 5 minuter.

9

Tillsätt margarinet och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 15 minuter.

10

Täck bunken med plastfolie/lock och låt vila i 30 minuter.

Utbakning
11

Ta upp degen på rent bakbord och dela i två halvor, du behöver inte något extra mjöl till utbakningen.

12

Kavla ut varje halva till en avlång rektangel, 36*30 cm.

13

Skär varje rektangel i 24 st remsor, ca 1,5 cm breda, med en pizzaslicer.

14

Rulla ihop remsorna till katter.

15

Bred ut sex bakplåtspapper.

16

Lägg åtta katter per bakplåtspapper och täck varje med en bakduk.

17

Låt katterna jäsa till minst dubbel storlek i cirka 3 timmar, beroende på temperaturen i ditt kök.

18

Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.

Russin
19

Lägg russinen i en liten skål och täck dem med rom.

20

Täck skålen med plastfolie/lock och låt dra i 30 minuter.

Dekoration och gräddning
21

Sätt ugnen på 200°C, varmluft eller över- och undervärme.

22

När katterna jäst färdigt trycker du in ett russin i varje innersnurra, totalt två russin per lussekatt.

23

Pensla lussekatterna med lite Oatly iMat.

24

Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg.

25

Under tiden den första plåten är i ugnen förbereder du sockerlagen. Värm strösocker och vatten i en kastrull under omrörning tills sockret har löst sig helt i vattnet.

26

Pensla sedan dina varma lussekatter med sockerlagen, även undertill, så fort de kommit ur ugnen.

27

Låt katterna svalna på galler under bakduk.

Näringsinnehåll

0 portioner

Portionsstorlek