Riktigt goda veganska lussekatter med romrussin. Recept för 48 katter.
Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.
Blanda samman saffran, strösocker och kokande vatten i en bunke.
Täck bunken med plastfolie/lock och låt dra i 30 minuter.
Tillsätt Oatly iMat i saffanssmeten och rör ut jästen så att den löser sig.
Tillsätt vetemjöl och arbeta samman till en lös deg.
Täck bunken med plastfolie/lock och låt jäsa i 30 minuter.
Tillsätt nu resten av vetemjölet, strösockret och saltet.
Knåda samman i maskin i 5 minuter.
Tillsätt margarinet och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 15 minuter.
Täck bunken med plastfolie/lock och låt vila i 30 minuter.
Ta upp degen på rent bakbord och dela i två halvor, du behöver inte något extra mjöl till utbakningen.
Kavla ut varje halva till en avlång rektangel, 36*30 cm.
Skär varje rektangel i 24 st remsor, ca 1,5 cm breda, med en pizzaslicer.
Rulla ihop remsorna till katter.
Bred ut sex bakplåtspapper.
Lägg åtta katter per bakplåtspapper och täck varje med en bakduk.
Låt katterna jäsa till minst dubbel storlek i cirka 3 timmar, beroende på temperaturen i ditt kök.
Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
Lägg russinen i en liten skål och täck dem med rom.
Täck skålen med plastfolie/lock och låt dra i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C, varmluft eller över- och undervärme.
När katterna jäst färdigt trycker du in ett russin i varje innersnurra, totalt två russin per lussekatt.
Pensla lussekatterna med lite Oatly iMat.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg.
Under tiden den första plåten är i ugnen förbereder du sockerlagen. Värm strösocker och vatten i en kastrull under omrörning tills sockret har löst sig helt i vattnet.
Pensla sedan dina varma lussekatter med sockerlagen, även undertill, så fort de kommit ur ugnen.
Låt katterna svalna på galler under bakduk.
0 portioner