Lussekatter

Riktigt goda veganska lussekatter med romrussin. Recept för 48 katter.

Dessa veganska lussekatter är riktigt goda och torkar inte ut lika lätt som många andra. Det beror på en kombination av att vi låter saffranen dra till sig i förväg, att degen arbetas ordentligt och får jäsa till sig länge, men även att vi blötlägger russinen samt havregräddens egenskaper. Sockerlagen låser dessutom in fukten och gör att de inte torkar ut med tiden.

Det absolut viktigaste att tänka på när du bakar med jäst är att det går att stressa degen om du vill få ett bra resultat. Se därför till att du har god tid på dig, ställ fram alla ingredienser på köksbänken i god tid innan så att de alla blir rumstempererade och låt sedan degen jästa ordentligt. Som alltid vid jäsning är det viktigt att rummet har en jämn temperatur och att det inte finns något drag. Det innebär också att du inte kan starta köksfläkten förrän den sista plåten är i ugnen, så räkna med att det kommer lukta härligt nybakat i köket.

Genom att ha alla ingredienser rumstempererade så slipper vi också det enerverade steget med att värma degvätskan till exakt 37 grader för att degen ska jäsa korrekt. Med detta recept slipper vi värma degvätskan, degen kommer istället bli rätt temperatur av sig själv då ingredienserna redan är rumstempererade.

Russin har en tendens att torka ut degar, eftersom de är så hårt torkade drar de till sig all fukt de kan, därför blötlägger vi russinen i rom i en halvtimme och får då både saftigare bullar och russin men även den där härliga romrussinsmaken. Om du inte tycker om rom går det givetvis bra att blötlägga russinen i vatten istället. Det viktiga är att de blötläggs ordentligt.

Lussekatter går utmärkta att frysa in, tänk bara på att de lätt klibbar ihop pga sockerlagen, så paketera dem i lagom stora  portioner då det kan vara svårt att separera dem i fryst tillstånd. Genom att frysa in dem i lufttäta påsar och sedan låta dem tina i rumstemperatur i samma lufttäta påse chockas inte katternaoch är precis lika saftiga och härliga som om de vore nybakta.

Om du gör riktigt många lussekatter och tycker det är jobbigt att pensla alla kan du med fördel istället spraya havregrädden respektive sockerlagen med en sprayflaska.

Kategori, , SvårighetsgradMedelsvår
mängd48 portioner
Förberedelsetid5 timmar 30 minuterTillagningstid1 timme
Saffranssmet
 1 g saffran
 2 msk kokande vatten
 2 msk strösocker
Fördeg
 saffranssmeten
 500 ml Oatly iMat (havregrädde)
 550 g vetemjöl
 50 g jäst för söta degar
Huvuddeg
 fördegen
 500 g vetemjöl
 200 g strösocker
 2 tsk salt
 200 g vegetabiliskt margarin
Russin
 96 russin
 rom
Dekoration
 250 ml Oatly iMat (havregrädde)
Sockerlag
 180 g strösocker
 400 ml vatten
Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Saffranssmet
2

Blanda samman saffran, strösocker och kokande vatten i en bunke.

3

Täck bunken med plastfolie/lock och låt dra i 30 minuter.

Fördeg
4

Tillsätt Oatly iMat i saffanssmeten och rör ut jästen så att den löser sig.

5

Tillsätt vetemjöl och arbeta samman till en lös deg.

6

Täck bunken med plastfolie/lock och låt jäsa i 30 minuter.

Huvuddeg
7

Tillsätt nu resten av vetemjölet, strösockret och saltet.

8

Knåda samman i maskin i 5 minuter.

9

Tillsätt margarinet och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 15 minuter.

10

Täck bunken med plastfolie/lock och låt vila i 30 minuter.

Utbakning
11

Ta upp degen på rent bakbord och dela i två halvor, du behöver inte något extra mjöl till utbakningen.

12

Kavla ut varje halva till en avlång rektangel, 36*30 cm.

13

Skär varje rektangel i 24 st remsor, ca 1,5 cm breda, med en pizzaslicer.

14

Rulla ihop remsorna till katter.

15

Bred ut sex bakplåtspapper.

16

Lägg åtta katter per bakplåtspapper och täck varje med en bakduk.

17

Låt katterna jäsa till minst dubbel storlek i cirka 3 timmar, beroende på temperaturen i ditt kök.

18

Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.

Russin
19

Lägg russinen i en liten skål och täck dem med rom.

20

Täck skålen med plastfolie/lock och låt dra i 30 minuter.

Dekoration och gräddning
21

Sätt ugnen på 200°C, varmluft eller över- och undervärme.

22

När katterna jäst färdigt trycker du in ett russin i varje innersnurra, totalt två russin per lussekatt.

23

Pensla lussekatterna med lite Oatly iMat.

24

Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg.

25

Under tiden den första plåten är i ugnen förbereder du sockerlagen. Värm strösocker och vatten i en kastrull under omrörning tills sockret har löst sig helt i vattnet.

26

Pensla sedan dina varma lussekatter med sockerlagen, även undertill, så fort de kommit ur ugnen.

27

Låt katterna svalna på galler under bakduk.

Ingredienser

Saffranssmet
 1 g saffran
 2 msk kokande vatten
 2 msk strösocker
Fördeg
 saffranssmeten
 500 ml Oatly iMat (havregrädde)
 550 g vetemjöl
 50 g jäst för söta degar
Huvuddeg
 fördegen
 500 g vetemjöl
 200 g strösocker
 2 tsk salt
 200 g vegetabiliskt margarin
Russin
 96 russin
 rom
Dekoration
 250 ml Oatly iMat (havregrädde)
Sockerlag
 180 g strösocker
 400 ml vatten

Instruktioner

Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Saffranssmet
2

Blanda samman saffran, strösocker och kokande vatten i en bunke.

3

Täck bunken med plastfolie/lock och låt dra i 30 minuter.

Fördeg
4

Tillsätt Oatly iMat i saffanssmeten och rör ut jästen så att den löser sig.

5

Tillsätt vetemjöl och arbeta samman till en lös deg.

6

Täck bunken med plastfolie/lock och låt jäsa i 30 minuter.

Huvuddeg
7

Tillsätt nu resten av vetemjölet, strösockret och saltet.

8

Knåda samman i maskin i 5 minuter.

9

Tillsätt margarinet och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 15 minuter.

10

Täck bunken med plastfolie/lock och låt vila i 30 minuter.

Utbakning
11

Ta upp degen på rent bakbord och dela i två halvor, du behöver inte något extra mjöl till utbakningen.

12

Kavla ut varje halva till en avlång rektangel, 36*30 cm.

13

Skär varje rektangel i 24 st remsor, ca 1,5 cm breda, med en pizzaslicer.

14

Rulla ihop remsorna till katter.

15

Bred ut sex bakplåtspapper.

16

Lägg åtta katter per bakplåtspapper och täck varje med en bakduk.

17

Låt katterna jäsa till minst dubbel storlek i cirka 3 timmar, beroende på temperaturen i ditt kök.

18

Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.

Russin
19

Lägg russinen i en liten skål och täck dem med rom.

20

Täck skålen med plastfolie/lock och låt dra i 30 minuter.

Dekoration och gräddning
21

Sätt ugnen på 200°C, varmluft eller över- och undervärme.

22

När katterna jäst färdigt trycker du in ett russin i varje innersnurra, totalt två russin per lussekatt.

23

Pensla lussekatterna med lite Oatly iMat.

24

Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg.

25

Under tiden den första plåten är i ugnen förbereder du sockerlagen. Värm strösocker och vatten i en kastrull under omrörning tills sockret har löst sig helt i vattnet.

26

Pensla sedan dina varma lussekatter med sockerlagen, även undertill, så fort de kommit ur ugnen.

27

Låt katterna svalna på galler under bakduk.

Notes

Lussekatter

0 comments on “LussekatterAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.