Detta är ett recept från min mormor, hon var egentligen inte så mycket för bakning, men denna goda kardemummakaka gjorde hon ofta. Varje sommar gjordes denna kaka många gånger på sommarstället på Öland och serverades till eftermiddagskaffet. Allra godast blir såklart kakan med helt nystött kardemummakärnor istället för mald kardemumma, och det var vi barnbarn som fick uppgiften att stöta kardemummakärnorna.
Kardemummakakan är mjuk och lagom torr, så där så att den går att äta med händerna men ändå inte så att den har torkat ut helt. Den påminner om en vanlig sockerkaka, men med den distinkta smaken av kardemumma och passar prefekt till eftermiddagsfikat.
Sätt ugnen på 170°C varmluft eller 175°C över- och undervärme.
Smält smöret och låt det svalna något.
Smöra och bröa en avlång brödform, som rymmer ca 1 liter.
Vispa ägg och strösocker pösigt i en stor bunke i ett par minuter.
Rör ner de övriga ingredienser i smeten och arbeta samman till en jämn smet utan att överarbeta den.
Häll upp den färdiga smeten i brödformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Testa med en provsticka att kakan är färdig, den ska inte bli kladdig.
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 170°C varmluft eller 175°C över- och undervärme.
Smält smöret och låt det svalna något.
Smöra och bröa en avlång brödform, som rymmer ca 1 liter.
Vispa ägg och strösocker pösigt i en stor bunke i ett par minuter.
Rör ner de övriga ingredienser i smeten och arbeta samman till en jämn smet utan att överarbeta den.
Häll upp den färdiga smeten i brödformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Testa med en provsticka att kakan är färdig, den ska inte bli kladdig.
0 comments on “Kardemummakaka”Add yours →