Kardemummakaka

Härlig mjuk kaka med smak av kardemumma, prefekt till kaffet. Recept för en limpa.

Detta är ett recept från min mormor, hon var egentligen inte så mycket för bakning, men denna goda kardemummakaka gjorde hon ofta. Varje sommar gjordes denna kaka många gånger på sommarstället på Öland och serverades till eftermiddagskaffet. Allra godast blir såklart kakan med helt nystött kardemummakärnor istället för mald kardemumma, och det var vi barnbarn som fick uppgiften att stöta kardemummakärnorna.

Kardemummakakan är mjuk och lagom torr, så där så att den går att äta med händerna men ändå inte så att den har torkat ut helt. Den påminner om en vanlig sockerkaka, men med den distinkta smaken av kardemumma och passar prefekt till eftermiddagsfikat. 

Kategori, SvårighetsgradNybörjare
mängd1 portion
Förberedelsetid20 minuterTillagningstid40 minuter
 1 ägg
 135 g strösocker
 240 g vetemjöl
 2 tsk bakpulver
 1 tsk mald kardemumma
 150 ml mjölk
 100 g smör
1

Sätt ugnen på 170°C varmluft eller 175°C över- och undervärme.

2

Smält smöret och låt det svalna något.

3

Smöra och bröa en avlång brödform, som rymmer ca 1 liter.

4

Vispa ägg och strösocker pösigt i en stor bunke i ett par minuter.

5

Rör ner de övriga ingredienser i smeten och arbeta samman till en jämn smet utan att överarbeta den.

6

Häll upp den färdiga smeten i brödformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

7

Testa med en provsticka att kakan är färdig, den ska inte bli kladdig.

Ingredienser

 1 ägg
 135 g strösocker
 240 g vetemjöl
 2 tsk bakpulver
 1 tsk mald kardemumma
 150 ml mjölk
 100 g smör

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 170°C varmluft eller 175°C över- och undervärme.

2

Smält smöret och låt det svalna något.

3

Smöra och bröa en avlång brödform, som rymmer ca 1 liter.

4

Vispa ägg och strösocker pösigt i en stor bunke i ett par minuter.

5

Rör ner de övriga ingredienser i smeten och arbeta samman till en jämn smet utan att överarbeta den.

6

Häll upp den färdiga smeten i brödformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

7

Testa med en provsticka att kakan är färdig, den ska inte bli kladdig.

Notes

Kardemummakaka

0 comments on “KardemummakakaAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.