Utskriftsalternativ:

Kalljästa ljusa rågfrallor

mängd12 portionerFörberedelsetid9 timmarTillagningstid20 minuter

Busenkla kalljästa rågfrallor som jäser i kylen över natten. Här i en ljusare variant med högre andel vetemjöl. Recept för 12 st medelstora frallor.

 50 g jäst
 500 g kallt vatten
 25 g honung
 30 g olivolja
 300 g rågsikt
 2 tsk salt
 360 g vetemjöl
På kvällen
1

Rör ut jästen i det kalla vattnet tillsammans med honung och olivolja.

2

Tillsätt rågsikt och arbeta ihop lite.

3

Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg i hushållsassistent i 5 minuter.

4

Täck bunken med en bakduk och låt jästa i kylen över natten.

På morgonen
5

Ta ut bunken ur kylen och baka ut på mjölat bakbord.

6

Degen ska inte knådas på nytt utan endast delas upp i 12 lika stora bullar med en degskrapa eller vass kniv.

7

Doppa i vetemjöl och lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.

8

Skär några snitt i bullarnas yta med en vass kniv för dekoration och låt vila på bakplåten under bakduk medan ugnen blir varm.

9

Sätt ugnen på 200°C varmluft eller 225°C över- och undervärme.

10

Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills de fått fin gyllene färg.

Näringsinnehåll

12 portioner

Portionsstorlek