I sommarvärmen är det få saker som är så gott och svalkande som iste. Här i en basvariant smaksatt med citron, men gjord på kallbryggt te. Principen för att kallbrygga te är densamma som att kallbrygga kaffe, genom att använda kallt vatten istället för kokande och låta teet dra länge i kylskåp får vi fram en rundare och lite sötare smak utan beska. Det gör kallbryggning optimalt för iste, själv tycker jag att det blir alldeles lagom sött utan att tillsätta någon sötning, vill du så går det såklart bra att söta med socker eller honung i samband med servering.
Gör iste på ditt favoritte, och som alltid med te blir det mycket godare med lös-te än pås-te. Experimentera fram vilket te du tycker blir godast, ett starkt och kraftfullt, fruktigt eller varför inte Rooibos?
Färdigt iste håller ett par dagar i kylskåp om det förvaras i en lufttät behållare.
Skiva citronen tunt.
Lägg citronskivorna och tebladen i en tekanna som rymmer 1,5 liter.
Fyll tekannan med kallt vatten.
Rör ut tebladen och citronerna i vattnet så att de blandas ordentligt.
Ställ in tekannan i kylen och låt dra i minst 14 timmar.
Sila teblad och citronskivor med tesil eller kaffefilter.
Servera i stora glas med isbitar.
Ingredienser
Instruktioner
Skiva citronen tunt.
Lägg citronskivorna och tebladen i en tekanna som rymmer 1,5 liter.
Fyll tekannan med kallt vatten.
Rör ut tebladen och citronerna i vattnet så att de blandas ordentligt.
Ställ in tekannan i kylen och låt dra i minst 14 timmar.
Sila teblad och citronskivor med tesil eller kaffefilter.
Servera i stora glas med isbitar.
0 comments on “Kallbryggt iste med citron”Add yours →