Utskriftsalternativ:

Janssons frestelse

mängd12 portionerFörberedelsetid30 minuterTillagningstid1 timme

En riktig klassiker på julbordet. Gjord på äkta ansjovis och vispgrädde. Recept för 12 personer.

 1 kg fast potatis
 2 gula lökar
 300 ml vispgrädde
 240 g ansjovisfiléer, av skarpsill (avrunnen vikt)
 ströbröd
 smör till stekning och smörjning av ugnsform
 salt
 peppar
1

Sätt ugnen på 170°C varmluft, eller 175°C över- och undervärme.

2

Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte blir brun.

3

Smörj en ugnsform med lite av smöret.

4

Skala och skiva löken.

5

Bryn löken lite lätt i smör i en varm stekpanna.

6

Blanda spadet från en burk ansjovis med vispgrädden i en bunke.

7

Strimla potatisen i 5 mm tjocka strimlor.

8

Varva potatis, lök och ansjovis i formen.

9

Salta och peppra lätt mellan varven.

10

Häll över ansjovisgrädden och toppa med ströbröd.

11

Grädda mitt i ugnen i ca 45-60 minuter, tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.

Näringsinnehåll

12 portioner

Portionsstorlek