Klassiska surdegsbaguetter som görs på en blandning av vetemjöl och fint rågmjöl. Recept för 4 baguetter.
Blanda surdeg, vetemjöl, finmalt rågmjöl, olivolja och vatten i en hushållsassistent.
Arbeta samman degen i maskinen i 10 minuter.
Tillsätt saltet och arbeta samman i ytterligare 2 minuter.
Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och vik den vänstra sidan mot mitten, gör sedan likadant med den högra. Vik därefter den undre sidan mot mitten och sist den övre likadant.
Vänd degen uppochner och lägg tillbaka i degbunken.
Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 1 timme.
Rulla bakdukar som stöd och lägg på en bakplåt så att du får fyra fåror på plåten att lägga baguetterna i.
Ta ut degen på mjölat bakbord och dela upp i fyra bitar.
Rulla varje degbit till en baguett och lägg i fårorna på bakplåten.
Täck plåten med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 220°C, varmluft eller över- och undervärme och ställ in en tom bakplåt.
Lägg över baguetterna på den förvärmda plåten och ställ in den i mitten av ugnen.
Grädda i 10 minuter utan att öppna ugnsluckan.
Ställ ner värmen till ugnen till 130°C med baguetterna kvar i ugnen.
Öppna ugnsluckan för att släppa ut den varma luften så att temperaturen går ner snabbt.
Grädda i ytterligare 20 minuter.
Låt de färdiggräddade baguetterna svalna på galler utan bakduk.
0 portioner