Utskriftsalternativ:

Enkla surdegsbaguetter

mängd4 portionerFörberedelsetid4 timmar 30 minuterTillagningstid30 minuter

Klassiska surdegsbaguetter som görs på en blandning av vetemjöl och fint rågmjöl. Recept för 4 baguetter.

 180 g surdeg
 580 g vetemjöl
 50 g finmalt rågmjöl
 1 msk olivolja
 400 ml vatten
 1 msk salt
1

Blanda surdeg, vetemjöl, finmalt rågmjöl, olivolja och vatten i en hushållsassistent.

2

Arbeta samman degen i maskinen i 10 minuter.

3

Tillsätt saltet och arbeta samman i ytterligare 2 minuter.

4

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 1 timme.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord och vik den vänstra sidan mot mitten, gör sedan likadant med den högra. Vik därefter den undre sidan mot mitten och sist den övre likadant.

6

Vänd degen uppochner och lägg tillbaka i degbunken.

7

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 1 timme.

8

Rulla bakdukar som stöd och lägg på en bakplåt så att du får fyra fåror på plåten att lägga baguetterna i.

9

Ta ut degen på mjölat bakbord och dela upp i fyra bitar.

10

Rulla varje degbit till en baguett och lägg i fårorna på bakplåten.

11

Täck plåten med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, i ca 2 timmar.

12

Sätt ugnen på 220°C, varmluft eller över- och undervärme och ställ in en tom bakplåt.

13

Lägg över baguetterna på den förvärmda plåten och ställ in den i mitten av ugnen.

14

Grädda i 10 minuter utan att öppna ugnsluckan.

15

Ställ ner värmen till ugnen till 130°C med baguetterna kvar i ugnen.

16

Öppna ugnsluckan för att släppa ut den varma luften så att temperaturen går ner snabbt.

17

Grädda i ytterligare 20 minuter.

18

Låt de färdiggräddade baguetterna svalna på galler utan bakduk.

Näringsinnehåll

0 portioner

Portionsstorlek