Coq au vin är en klassisk fransk gryta gjord på tupp, vin och grönsaker och betyder bokstavlingen tupp i vin. I denna variant använder vi istället kycklingben och vitt vin. Förutom att det är en väldigt god maträtt är den dessutom väldigt praktiskt att göra, allt tillagas i samma gjutjärnsgryta och merparten av tillagningstiden görs i ugnen, vilket betyder att du har gott om tid att ta hand om disken och ställa iordning innan gästerna kommer.
För att lyckas behöver du förutom bra råvaror även en riktigt bra emaljerad gjutjärnspanna som är själva nyckeln i tillagningen. Gjutjärnet ger den rätta smaken och värmefördelningen och klarar av att stå i ugnen i timmar utan problem. Eftersom vin innehåller syra kommer det dock reagera med gjutjärnet och grytan inte är emaljerad, så det är alltså viktigt att grytan är emaljerad på insidan.
Till coq au vin blanc brukar jag servera haricots verts, potatismos och surdegsbaguetter.
Då detta är en bjudrätt brukar jag göra potatismoset innan gästerna kommer och låter det stå i ugnen tillsammans med coq au vin blanc, så att det bara är ett par minuter i köket som krävs efter att gästerna har kommit. Men det går självklart precis lika bra att göra potatismoset när coq au vin blanc börjar bli klart istället, och behöver då inte stå i ugnen.
Sätt ugnen på 200°C varmluft eller över- och undervärme.
Finhacka rödlök, grovhacka schalottenlök samt rengör och halvera babychampinjoner.
Tärna bacon.
Ta fram en stor emaljerad gjutjärnsgryta och stek bacon krispig på hög värme.
Ta ut den färdigstekta baconen och lägga på hushållspapper, låt baconfettet vara kvar i grytan.
Salta och peppra kycklingen och stek på hög värme i baconfettet så att den får stekyta.
Lägg över kycklingen på en tallrik och ställ åt sidan.
Sänk värmen på gjutjärnsgrytan till medelhög och tillsätt rödlök och scharlottenlök samt pressa ner vitlöken.
Stek i 5 minuter.
Lös upp buljongtärningarna i kokande vatten.
Tillsätt babychampinjonerna till löken och stek i ytterligare 5 minuter eller till de har släppt ifrån sig det mesta av vätskan och börjar bli bruna.
Tillsätt vetemjöl och tomatpuré och stek i 1 minut.
Tillsätt vin och buljong, lite i taget, under konstant omrörning.
Tillsätt timjan, lagerblad, bacon och kycklingen. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel.
Låt sjuda i 15 minuter tills vätskan tjocknat något.
Sätt på locket och placera på ett ugnsgaller på nedersta falsen i ugnen i 1,5 timme, eller till kycklingen är mycket mör.
Ta ut grytan ur ugnen och rör försiktigt i grädden.
Medan Coq au vin blanc sjuder på spisen, skölj potatisen och tärna den, utan att först skala den, och lägg i en gryta som tål att stå i ugnen. Täck den tärnade potatisen med vatten och tillsätt salt.
Låt potatisen koka i ca en kvart tills den är mjuk.
Rengör limen noga och riv det yttersta skalet.
Häll av vattnet från potatisen och mosa potatisen med en potatisstomp.
Rör ner en skvätt vispgrädde och en klick smör i den mosade potatisen tillsammans med limeskalet. Rör till du fått önskad konsistens.
Sätt på locket och ställ in grytan på ett ugnsgaller på nedersta falsen i ugnen för varmhållning.
Ta ut grytan i samband med att du tar ut Coq au vin blanc ur ugnen. Om du tycker potatismoset har torkat ut kan du tillsätta lite mer smör och vispgrädde.
Strax innan servering, koka upp vatten i en vattenkokare, lägg haricots verts i en kastrull och häll över det kokande vattnat och tillsätt lite salt.
Låt haricots verts ligga i vattnet någon minut till de är mjuka men ändå har gott om tuggmotstånd.
Häll av vattnet och servera.
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 200°C varmluft eller över- och undervärme.
Finhacka rödlök, grovhacka schalottenlök samt rengör och halvera babychampinjoner.
Tärna bacon.
Ta fram en stor emaljerad gjutjärnsgryta och stek bacon krispig på hög värme.
Ta ut den färdigstekta baconen och lägga på hushållspapper, låt baconfettet vara kvar i grytan.
Salta och peppra kycklingen och stek på hög värme i baconfettet så att den får stekyta.
Lägg över kycklingen på en tallrik och ställ åt sidan.
Sänk värmen på gjutjärnsgrytan till medelhög och tillsätt rödlök och scharlottenlök samt pressa ner vitlöken.
Stek i 5 minuter.
Lös upp buljongtärningarna i kokande vatten.
Tillsätt babychampinjonerna till löken och stek i ytterligare 5 minuter eller till de har släppt ifrån sig det mesta av vätskan och börjar bli bruna.
Tillsätt vetemjöl och tomatpuré och stek i 1 minut.
Tillsätt vin och buljong, lite i taget, under konstant omrörning.
Tillsätt timjan, lagerblad, bacon och kycklingen. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel.
Låt sjuda i 15 minuter tills vätskan tjocknat något.
Sätt på locket och placera på ett ugnsgaller på nedersta falsen i ugnen i 1,5 timme, eller till kycklingen är mycket mör.
Ta ut grytan ur ugnen och rör försiktigt i grädden.
Medan Coq au vin blanc sjuder på spisen, skölj potatisen och tärna den, utan att först skala den, och lägg i en gryta som tål att stå i ugnen. Täck den tärnade potatisen med vatten och tillsätt salt.
Låt potatisen koka i ca en kvart tills den är mjuk.
Rengör limen noga och riv det yttersta skalet.
Häll av vattnet från potatisen och mosa potatisen med en potatisstomp.
Rör ner en skvätt vispgrädde och en klick smör i den mosade potatisen tillsammans med limeskalet. Rör till du fått önskad konsistens.
Sätt på locket och ställ in grytan på ett ugnsgaller på nedersta falsen i ugnen för varmhållning.
Ta ut grytan i samband med att du tar ut Coq au vin blanc ur ugnen. Om du tycker potatismoset har torkat ut kan du tillsätta lite mer smör och vispgrädde.
Strax innan servering, koka upp vatten i en vattenkokare, lägg haricots verts i en kastrull och häll över det kokande vattnat och tillsätt lite salt.
Låt haricots verts ligga i vattnet någon minut till de är mjuka men ändå har gott om tuggmotstånd.
Häll av vattnet och servera.
0 comments on “Coq au vin blanc med potatismos, haricots verts och surdegsbaguetter”Add yours →