Utskriftsalternativ:

Brysselkex

mängd1 portionFörberedelsetid1 timme 30 minuterTillagningstid30 minuter

Kanske de mest klassiska småkakorna? Mördegskakor med rosa strösockerkant. Recept för ca 50 kakor.

Deg
 200 g vegetabiliskt margarin
 90 g strösocker
 1 msk vaniljsocker
 300 g vetemjöl
Dekoration
 90 g strösocker
 några droppar röd karamellfärg
Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Bakning
2

Häll strösocker och några droppar röd karamellfärg i en liten plastpåse.

3

Blanda samman till härligt rosa strösocker genom att klämma på påsens utsida tills allt socker är färgat. Tillsätt mer karamellfärg och upprepa processen om du vill ha mer intensivt rosa socker.

4

Häll ut sockret på en skärbräda av plast.

5

Blanda samman mjukt vegetabiliskt margarin, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke till en slät deg.

6

Dela upp degen i två bitar.

7

Rulla ut degbitarna till rullar, ca 5 cm i diameter.

8

Rulla degrullarna i det rosa sockret så att de täcks helt.

9

Ställ in degrullarna i kylen i minst en timme.

10

Sätt ugnen på 150°C varmluft eller 160°C över- och undervärme.

11

Ta fram två bakplåtar och klä med bakplåtspapper.

12

Ta ut degrullarna ur kylen och skär i 5 mm tjocka skivor.

13

Lägg ut kakorna på bakplåtarna.

14

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de flutit ut och ser fina ut, men inte har fått färg.

15

Gräddar du kakorna för länge eller på för hög värme kan sockret på kanterna bli brunt.

16

Låt kakorna svalna på bakplåten eller galler.

Näringsinnehåll

0 portioner

Portionsstorlek