Janssons frestelse

En riktig klassiker på julbordet. Gjord på äkta ansjovis och vispgrädde. Recept för 12 personer.

En riktig klassiker på julbordet! Men funkar såklart att äta när som helst på året. I mitt recept använder jag delar av spadet till ansjovisen för att ge extra smak och använder riktig vispgrädde för den där riktigt krämiga smaken.

Enklaste sättet att strimla potatisen är helt klart att använda en mandolin. Till nöds går det också att riva på den grövsta sidan av rivjärnet, men tänk då på att potatisen blir tunnare och inte lika spröd.

Jag brukar avsluta med att dekorera toppen med ett lager ansjovis innan jag toppar med ströbröd.

Kategori, SvårighetsgradMedelsvår
mängd12 portioner
Förberedelsetid30 minuterTillagningstid1 timme
 1 kg fast potatis
 2 gula lökar
 300 ml vispgrädde
 240 g ansjovisfiléer, av skarpsill (avrunnen vikt)
 ströbröd
 smör till stekning och smörjning av ugnsform
 salt
 peppar
1

Sätt ugnen på 170°C varmluft, eller 175°C över- och undervärme.

2

Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte blir brun.

3

Smörj en ugnsform med lite av smöret.

4

Skala och skiva löken.

5

Bryn löken lite lätt i smör i en varm stekpanna.

6

Blanda spadet från en burk ansjovis med vispgrädden i en bunke.

7

Strimla potatisen i 5 mm tjocka strimlor.

8

Varva potatis, lök och ansjovis i formen.

9

Salta och peppra lätt mellan varven.

10

Häll över ansjovisgrädden och toppa med ströbröd.

11

Grädda mitt i ugnen i ca 45-60 minuter, tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.

Ingredienser

 1 kg fast potatis
 2 gula lökar
 300 ml vispgrädde
 240 g ansjovisfiléer, av skarpsill (avrunnen vikt)
 ströbröd
 smör till stekning och smörjning av ugnsform
 salt
 peppar

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 170°C varmluft, eller 175°C över- och undervärme.

2

Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte blir brun.

3

Smörj en ugnsform med lite av smöret.

4

Skala och skiva löken.

5

Bryn löken lite lätt i smör i en varm stekpanna.

6

Blanda spadet från en burk ansjovis med vispgrädden i en bunke.

7

Strimla potatisen i 5 mm tjocka strimlor.

8

Varva potatis, lök och ansjovis i formen.

9

Salta och peppra lätt mellan varven.

10

Häll över ansjovisgrädden och toppa med ströbröd.

11

Grädda mitt i ugnen i ca 45-60 minuter, tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.

Notes

Janssons frestelse

0 comments on “Janssons frestelseAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.