Bœuf bourguignon med potatismos, haricots verts och surdegsbaguetter

Bœuf bourguignon är en klassisk fransk gryta gjord på högrev, rött vin och grönsaker. Passar perfekt när du får gäster på besök.

Bœuf bourguignon är en klassisk fransk gryta gjord på högrev, rött vin och grönsaker. Grytan kommer ursprungligen från regionen Bourgogne i Frankrike, känd för sina röda viner i världsklass och uppfödning av charolais-nötkreatur. Om vi ska vara riktigt noggranna heter denna rätt egentligen bœuf à la bourguignonne, "köttgryta på burgundiskt vis", men kallas oftast endast för Bœuf bourguignon även i Frankrike.

För att få riktigt saftigt kött med mycket smak är det viktigt att du använder dig av kött av hög kvalitet och med en bra fettmängd, förslagsvis högrev.

Förutom att det är en väldigt god maträtt är den dessutom väldigt praktiskt att göra, allt tillagas i samma gjutjärnsgryta och merparten av tillagningstiden görs i ugnen, vilket betyder att du har gott om tid att ta hand om disken och ställa iordning innan gästerna kommer.

För att lyckas behöver du förutom bra råvaror även en riktigt bra emaljerad gjutjärnsgryta som är själva nyckeln i tillagningen. Gjutjärnet ger den rätta smaken och värmefördelningen och klarar av att stå i ugnen i timmar utan problem. Eftersom vin innehåller syra kommer det dock reagera med gjutjärnet om grytan inte är emaljerad, så det är alltså viktigt att grytan är emaljerad på insidan.

Till bœuf bourguignon brukar jag servera haricots verts, potatismos och surdegsbaguetter.

Då detta är en bjudrätt brukar jag göra potatismoset innan gästerna kommer och låter det stå i ugnen tillsammans med bœuf bourguignon, så att det bara är ett par minuter i köket som krävs efter att gästerna har kommit. Men det går självklart precis lika bra att göra potatismoset när bœuf bourguignon börjar bli klart istället, och behöver då inte stå i ugnen.

Kategori, SvårighetsgradMedelsvår
mängd4 portioner
Förberedelsetid1 timmeTillagningstid2 timmar
Bœuf bourguignon
 600 g högrev
 140 g bacon
 smör
 1,50 msk vetemjöl
 2 msk tomatpuré
 750 ml rött vin, gärna en Gamay eller Pinot Noir från Bourgogne
 500 ml kokande vatten
 1 buljongtärning
 2 tsk torkad timjan
 6 lagerblad
 6 schalottenlökar
 6 vitlöksklyftor
 600 g morötter
 400 g champinjoner
 salt och peppar
Potatismos
 1 kg potatis
 salt
 vispgrädde
 smör
 1 citron
Haricots verts
 haricots verts
 salt
<a href="https://www.kaffeokaka.se/recept/enkla-surdegsbaguetter/">Surdegsbaguetter</a>
Bœuf bourguignon
1

Dela champinjonerna i kvartar.

2

Dela bacon och högrev i 2*2 cm stora bitar.

3

Skala vitlöksklyftorna och dela schalottenlökarna på bredden.

4

Ta fram en stor emaljerad gjutjärnsgryta och stek champinjonerna på hög värme i smör till de fått färg.

5

Sätt ugnen på 160°C varmluft eller över- och undervärme.

6

Ta upp champinjonerna ur grytan och ställ åt sidan.

7

Stek baconbitarna krispiga i grytan på hög värme.

8

Ta ut den färdigstekta baconen och lägga på hushållspapper, låt baconfettet vara kvar i grytan.

9

Tillsätt lite smör i grytan och bryn högrevsbitarna. Krydda med salt och peppar

10

Pudra vetemjölet över högrevsbitarna och tillsätt tomatpuré.

11

Blanda väl och stek i 2 minuter.

12

Lös upp buljongtärningen i kokande vatten.

13

Tillsätt vin och buljong i grytan, lite i taget, under konstant omrörning.

14

Tillsätt torkad timjan, delade schalottenlökar och hela vitlöksklyftor.

15

Låt sjuda i 5 minuter.

16

Sätt på locket och placera på ett ugnsgaller på nedersta falsen i ugnen i 1,5 timme.

17

Medan grytan står i ugnen, skala morötterna och skiva i centimetertjocka skivor.

18

När grytan varit i ugnen i 1,5 timmar, tillsätt morötter, champinjoner och bacon.

19

Ställ tillbaka grytan i ugnen i ytterligare 30 minuter eller till såväl kött som morötter är mört.

Potatismos
20

Medan bœuf bourguignon är i ugnen, skölj potatisen och tärna den, utan att först skala den, och lägg i en gryta som tål att stå i ugnen. Täck den tärnade potatisen med vatten och tillsätt salt.

21

Låt potatisen koka i ca 15 minter tills den är mjuk.

22

Rengör citronen noga och riv det yttersta skalet.

23

Häll av vattnet från potatisen och mosa potatisen med en potatisstomp.

24

Rör ner en skvätt vispgrädde och en klick smör i den mosade potatisen tillsammans med citronzesten. Rör till du fått önskad konsistens.

25

Sätt på locket och ställ in grytan på ett ugnsgaller på nedersta falsen i ugnen för varmhållning.

26

Ta ut grytan i samband med att du tar ut bœuf bourguignon ur ugnen. Om du tycker potatismoset har torkat ut kan du tillsätta lite mer smör och vispgrädde.

Haricots verts
27

Strax innan servering, koka upp vatten i en vattenkokare, lägg haricots verts i en kastrull och häll över det kokande vattnat och tillsätt lite salt.

28

Låt haricots verts ligga i vattnet någon minut till de är mjuka men ändå har gott om tuggmotstånd.

29

Häll av vattnet och servera.

Ingredienser

Bœuf bourguignon
 600 g högrev
 140 g bacon
 smör
 1,50 msk vetemjöl
 2 msk tomatpuré
 750 ml rött vin, gärna en Gamay eller Pinot Noir från Bourgogne
 500 ml kokande vatten
 1 buljongtärning
 2 tsk torkad timjan
 6 lagerblad
 6 schalottenlökar
 6 vitlöksklyftor
 600 g morötter
 400 g champinjoner
 salt och peppar
Potatismos
 1 kg potatis
 salt
 vispgrädde
 smör
 1 citron
Haricots verts
 haricots verts
 salt
<a href="https://www.kaffeokaka.se/recept/enkla-surdegsbaguetter/">Surdegsbaguetter</a>

Instruktioner

Bœuf bourguignon
1

Dela champinjonerna i kvartar.

2

Dela bacon och högrev i 2*2 cm stora bitar.

3

Skala vitlöksklyftorna och dela schalottenlökarna på bredden.

4

Ta fram en stor emaljerad gjutjärnsgryta och stek champinjonerna på hög värme i smör till de fått färg.

5

Sätt ugnen på 160°C varmluft eller över- och undervärme.

6

Ta upp champinjonerna ur grytan och ställ åt sidan.

7

Stek baconbitarna krispiga i grytan på hög värme.

8

Ta ut den färdigstekta baconen och lägga på hushållspapper, låt baconfettet vara kvar i grytan.

9

Tillsätt lite smör i grytan och bryn högrevsbitarna. Krydda med salt och peppar

10

Pudra vetemjölet över högrevsbitarna och tillsätt tomatpuré.

11

Blanda väl och stek i 2 minuter.

12

Lös upp buljongtärningen i kokande vatten.

13

Tillsätt vin och buljong i grytan, lite i taget, under konstant omrörning.

14

Tillsätt torkad timjan, delade schalottenlökar och hela vitlöksklyftor.

15

Låt sjuda i 5 minuter.

16

Sätt på locket och placera på ett ugnsgaller på nedersta falsen i ugnen i 1,5 timme.

17

Medan grytan står i ugnen, skala morötterna och skiva i centimetertjocka skivor.

18

När grytan varit i ugnen i 1,5 timmar, tillsätt morötter, champinjoner och bacon.

19

Ställ tillbaka grytan i ugnen i ytterligare 30 minuter eller till såväl kött som morötter är mört.

Potatismos
20

Medan bœuf bourguignon är i ugnen, skölj potatisen och tärna den, utan att först skala den, och lägg i en gryta som tål att stå i ugnen. Täck den tärnade potatisen med vatten och tillsätt salt.

21

Låt potatisen koka i ca 15 minter tills den är mjuk.

22

Rengör citronen noga och riv det yttersta skalet.

23

Häll av vattnet från potatisen och mosa potatisen med en potatisstomp.

24

Rör ner en skvätt vispgrädde och en klick smör i den mosade potatisen tillsammans med citronzesten. Rör till du fått önskad konsistens.

25

Sätt på locket och ställ in grytan på ett ugnsgaller på nedersta falsen i ugnen för varmhållning.

26

Ta ut grytan i samband med att du tar ut bœuf bourguignon ur ugnen. Om du tycker potatismoset har torkat ut kan du tillsätta lite mer smör och vispgrädde.

Haricots verts
27

Strax innan servering, koka upp vatten i en vattenkokare, lägg haricots verts i en kastrull och häll över det kokande vattnat och tillsätt lite salt.

28

Låt haricots verts ligga i vattnet någon minut till de är mjuka men ändå har gott om tuggmotstånd.

29

Häll av vattnet och servera.

Notes

Bœuf bourguignon med potatismos, haricots verts och surdegsbaguetter

0 comments on “Bœuf bourguignon med potatismos, haricots verts och surdegsbaguetterAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.