Vegansk sötad kondenserad mjölk

Sötad kondenserad mjölk är en mångsidig ingrediens som jag bland annat använder för att göra riktigt god glass.

Sötad kondenserad mjölk är en mångsidig ingrediens som jag bland annat använder för att göra riktigt god glass. Det är dock svårt att hitta en god vegansk kondenserad mjölk, men turligt nog så är det ganska enkelt att göra själv. Allt som behövs är Oatly iKaffe, vanligt strösocker och gott om tid.

Eftersom Oatlys produkter är havrebaserade blir denna sötade kondenserade mjölk brunare till färgen är motsvarande komjölksbaserad produkt som finns att köpa färdig på konservburk, men kan användas på precis samma sätt.

Kategori, SvårighetsgradMedelsvår
mängd1 portion
Förberedelsetid5 minuterTillagningstid1 timme
 250 ml Oatly iKaffe
 225 g strösocker
1

Häll Oatly iKaffe och strösocker i en tjockbottnad kastrull.

2

Värm upp på lägsta värmen tills sockerkristallerna har smält helt.

3

Mät med en ren linjal för att se hur djup blandningen är, detta behövs för att kunna reducera till hälften senare.

4

Höj spisen till medelvärme, när den börjat sjuda låt sjuda i 40 minuter.

5

Rör inte i mjölkblandningen överhuvudtaget när den väl har börjat sjuda. Blandningen ska endast sjuda försiktigt, inte koka, du ska bara få en fin ånga som stiger ur kastrullen, inga kokbubblor.

6

Medan mjölkblandningen sjuder kommer skum bildas längst kanterna och på toppen.

7

Efter 40 minuter, ta bort kastrullen från värmen och rensa bort allt skum med en sked.

8

Mät blandningens djup med den rena linjalen. Sätt tillbaka på värmen och låt fortsätta sjuda om den inte redan har reducerats till hälften. Fortsätt mäta kontinuerligt tills blandningen har reducerats till häften. Ta bort ev. nytt skum som bildas.

9

När blandningen har reducerats till hälften, häll upp i en ren lufttät glasburk och låt svalna.

10

Din sötade kondenserade mjölk håller i ett par veckor i kylskåp så länge glasburken är helt lufttät.

Ingredienser

 250 ml Oatly iKaffe
 225 g strösocker

Instruktioner

1

Häll Oatly iKaffe och strösocker i en tjockbottnad kastrull.

2

Värm upp på lägsta värmen tills sockerkristallerna har smält helt.

3

Mät med en ren linjal för att se hur djup blandningen är, detta behövs för att kunna reducera till hälften senare.

4

Höj spisen till medelvärme, när den börjat sjuda låt sjuda i 40 minuter.

5

Rör inte i mjölkblandningen överhuvudtaget när den väl har börjat sjuda. Blandningen ska endast sjuda försiktigt, inte koka, du ska bara få en fin ånga som stiger ur kastrullen, inga kokbubblor.

6

Medan mjölkblandningen sjuder kommer skum bildas längst kanterna och på toppen.

7

Efter 40 minuter, ta bort kastrullen från värmen och rensa bort allt skum med en sked.

8

Mät blandningens djup med den rena linjalen. Sätt tillbaka på värmen och låt fortsätta sjuda om den inte redan har reducerats till hälften. Fortsätt mäta kontinuerligt tills blandningen har reducerats till häften. Ta bort ev. nytt skum som bildas.

9

När blandningen har reducerats till hälften, häll upp i en ren lufttät glasburk och låt svalna.

10

Din sötade kondenserade mjölk håller i ett par veckor i kylskåp så länge glasburken är helt lufttät.

Notes

Vegansk sötad kondenserad mjölk

0 comments on “Vegansk sötad kondenserad mjölkAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.