Drömmar

Klassiska spröda vaniljkakor så fluffiga och möra att de smälter på tungan. Recept för 40 kakor.

På sistone har jag snöat in lite på klassiska småkakor. Och drömmar med vaniljsmak och så lätta och möra att de nästan smälter på tungan, ja det är väl en klassiker om något. Drömmar ska vara riktigt fluffiga och spröda och bakade med riktigt vaniljsocker.

För att få till den rätta konsistensen på drömmar används hjorthornssalt som jäsningsmedel. Trotts sitt namn är detta en helt vegansk ingrediens då det numera framställs helt kemiskt, precis som t.ex. bikarbonat och bakpulver. Det som är lite tråkigt med hjorthornssalt är att det avger en ganska stark ammoniaklukt, men denna försvinner fort. Bli alltså inte förskräckt om det inte luktar så gott när du öppnar påsen med hjorthornssalt eller när du öppnar ugnen och tar ut dina drömmar. Själva drömmarna kommer lukta och smaka ljuvligt ändå.

Kategori, , SvårighetsgradMedelsvår
mängd40 portioner
Förberedelsetid30 minuterTillagningstid30 minuter
 240 g vetemjöl
 1 tsk hjorthornssalt
 100 g vegetabiliskt margarin
 270 g strösocker
 1 tsk vaniljsocker
 100 ml rapsolja
Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Bakning
2

Sätt ugnen på 150°C varmluft eller 165°C över- och undervärme.

3

Ta fram två bakplåtar och klä med bakplåtspapper.

4

Blanda vetemjöl och hjorthornssalt i en skål.

5

Vispa samman mjukt vegetabiliskt margarin, strösocker och vaniljsocker med en elvisp i en bunke i cirka 3 minuter.

6

Häll i rapsoljan lite i taget under omrörning.

7

Blanda varsamt i de torra ingredienserna, lite i taget, till en jämn deg.

8

Ta matskedsstora klickar av degen och rulla till bollar och lägg ut på plåtarna, 20 på varje plåt.

9

Grädda bollarna i mitten av ugnen i cirka 15 - 17 minuter eller tills de flutit ut till kakor och ser fina ut, men inte har fått färg.

10

Låt svalna på bakplåten ett par minuter innan du flyttar över kakorna till ett galler för att svalna helt.

Ingredienser

 240 g vetemjöl
 1 tsk hjorthornssalt
 100 g vegetabiliskt margarin
 270 g strösocker
 1 tsk vaniljsocker
 100 ml rapsolja

Instruktioner

Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Bakning
2

Sätt ugnen på 150°C varmluft eller 165°C över- och undervärme.

3

Ta fram två bakplåtar och klä med bakplåtspapper.

4

Blanda vetemjöl och hjorthornssalt i en skål.

5

Vispa samman mjukt vegetabiliskt margarin, strösocker och vaniljsocker med en elvisp i en bunke i cirka 3 minuter.

6

Häll i rapsoljan lite i taget under omrörning.

7

Blanda varsamt i de torra ingredienserna, lite i taget, till en jämn deg.

8

Ta matskedsstora klickar av degen och rulla till bollar och lägg ut på plåtarna, 20 på varje plåt.

9

Grädda bollarna i mitten av ugnen i cirka 15 - 17 minuter eller tills de flutit ut till kakor och ser fina ut, men inte har fått färg.

10

Låt svalna på bakplåten ett par minuter innan du flyttar över kakorna till ett galler för att svalna helt.

Notes

Drömmar

0 comments on “DrömmarAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.