Brysselkex

Kanske de mest klassiska småkakorna? Mördegskakor med rosa strösockerkant. Recept för ca 50 kakor.

Brysselkex är kanske de mest klassiska av alla småkakor. Dessa mördegskex med rosa strösockerkant är ett måste vid klassiska fikor. Lika enkla som goda och det är faktiskt riktigt lätt att få till rosa strösocker.

För att få till bra skivor är tricket att inte ha för bråttom, blanda ihop degen och rulla till längder, låt sedan stå i kylen i minst en timme innan du delar dem till kakor så går det mycket lättare.

Jag brukar blanda strösocker och röd karamellfärg i en liten blixtlåspåse, då är det enkelt att blanda genom att bara klämma på utsidan av påsen och om det blir rosa socker över där det bara att hälla tillbaka det i blixtlåspåsen till nästa gång.

Eftersom dessa småkakor är helt torra håller de ett par veckor i rumstemperatur, så länge de ligger i en tättslutande burk. Precis som alla småkakor så går de också bra att frysa och håller då i ett par månader.

Tänk på att inte förvara torra och sega småkakor i samma burk, då blir de torra segare och de sega torrare.

Kategori, , SvårighetsgradNybörjare
mängd1 portion
Förberedelsetid1 timme 30 minuterTillagningstid30 minuter
Deg
 200 g vegetabiliskt margarin
 90 g strösocker
 1 msk vaniljsocker
 300 g vetemjöl
Dekoration
 90 g strösocker
 några droppar röd karamellfärg
Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Bakning
2

Häll strösocker och några droppar röd karamellfärg i en liten plastpåse.

3

Blanda samman till härligt rosa strösocker genom att klämma på påsens utsida tills allt socker är färgat. Tillsätt mer karamellfärg och upprepa processen om du vill ha mer intensivt rosa socker.

4

Häll ut sockret på en skärbräda av plast.

5

Blanda samman mjukt vegetabiliskt margarin, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke till en slät deg.

6

Dela upp degen i två bitar.

7

Rulla ut degbitarna till rullar, ca 5 cm i diameter.

8

Rulla degrullarna i det rosa sockret så att de täcks helt.

9

Ställ in degrullarna i kylen i minst en timme.

10

Sätt ugnen på 150°C varmluft eller 160°C över- och undervärme.

11

Ta fram två bakplåtar och klä med bakplåtspapper.

12

Ta ut degrullarna ur kylen och skär i 5 mm tjocka skivor.

13

Lägg ut kakorna på bakplåtarna.

14

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de flutit ut och ser fina ut, men inte har fått färg.

15

Gräddar du kakorna för länge eller på för hög värme kan sockret på kanterna bli brunt.

16

Låt kakorna svalna på bakplåten eller galler.

Ingredienser

Deg
 200 g vegetabiliskt margarin
 90 g strösocker
 1 msk vaniljsocker
 300 g vetemjöl
Dekoration
 90 g strösocker
 några droppar röd karamellfärg

Instruktioner

Förberedelse
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

Bakning
2

Häll strösocker och några droppar röd karamellfärg i en liten plastpåse.

3

Blanda samman till härligt rosa strösocker genom att klämma på påsens utsida tills allt socker är färgat. Tillsätt mer karamellfärg och upprepa processen om du vill ha mer intensivt rosa socker.

4

Häll ut sockret på en skärbräda av plast.

5

Blanda samman mjukt vegetabiliskt margarin, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke till en slät deg.

6

Dela upp degen i två bitar.

7

Rulla ut degbitarna till rullar, ca 5 cm i diameter.

8

Rulla degrullarna i det rosa sockret så att de täcks helt.

9

Ställ in degrullarna i kylen i minst en timme.

10

Sätt ugnen på 150°C varmluft eller 160°C över- och undervärme.

11

Ta fram två bakplåtar och klä med bakplåtspapper.

12

Ta ut degrullarna ur kylen och skär i 5 mm tjocka skivor.

13

Lägg ut kakorna på bakplåtarna.

14

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de flutit ut och ser fina ut, men inte har fått färg.

15

Gräddar du kakorna för länge eller på för hög värme kan sockret på kanterna bli brunt.

16

Låt kakorna svalna på bakplåten eller galler.

Notes

Brysselkex

0 comments on “BrysselkexAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.