Prinsesstårta

Klassisk grön princesstårta, men här med blåbärssylt som fyllning. Recept för 12 bitar.

Detta är en riktigt klassisk tårta, och nog vad de allra flesta tänker på när man säger prinsesstårta, även om en "riktig" prinsesstårta faktiskt inte har någon sylt. Receptet för den ursprungliga prinsesstårtan kommer från Jenny Åkerströms bok Prinsessornas nya kokbok från 1948. Jenny var hushållslärare och undervisade flickor på Östermalm i Stockholm, däribland prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. I boken heter tårtan grön tårta men den fick sedan namnet prinsesstårta. Enligt en uppgift berodde namnvalet på att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den.

KategoriSvårighetsgradMedelsvår
mängd12 portioner
Tårtbotten
 270 g strösocker
 4 äggvitor
 270 g vetemjöl
 1 msk bakpulver
 1 nypa salt
 115 g smör
 0,50 tsk vaniljpulver
 1 citron, skalet
 150 ml mjölk
Vaniljkräm
 250 ml mjölk
 0,50 tsk vaniljpulver
 70 g strösocker
 4 äggulor
 2 msk majsstärkelse
 50 g mjukt smör
Fyllning och dekoration
 500 ml vispgrädde
 0,50 tsk vaniljpulver
 300 g blåbärssylt
 1 marsipanlock
Tårtbotten
1

Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.

2

Smöra och bröa en rund springform, ca 28 cm i diameter.

3

Separera äggvitorna från äggulorna. Lägg undan äggulorna i en skål till vaniljkrämen.

4

Vispa upp strösocker och äggvitor tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt.

5

Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

6

Smält smöret.

7

Tvätta citronen noggrant och riv det yttersta skalet fint.

8

Rör ner citronskalet och vaniljpulvret i det smälta smöret.

9

Rör ner de torra ingredienserna, smöret och mjölken i sockersmeten.

10

Arbeta samman till en jämn smet utan att överarbeta den.

11

Häll upp den färdiga smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

12

Testa med en provsticka att kakan är färdig, den ska inte bli kladdig.

13

Låt kakan svalna helt.

Vaniljkräm
14

Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp.

15

Ta bort kastrullen från plattan så fort mjölken har kokat upp.

16

Vispa samman strösocker, äggulor och majsstärkelse ordentligt.

17

Häll ner blandningen i kastrullen och värm försiktigt på låg värme tillsammans med mjölken under fortsatt omrörning.

18

Låt krämen tjockna under omrörning.

19

Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret under omrörning.

20

Häll sedan över krämen i en kall skål.

21

Ställ skålen i kylskåpet för att kallna helt.

Fyllning
22

Vispa vispgrädden i en bunke till den är nästan hård.

23

Tillsätt vaniljpulver och vispa klart grädden.

Dekoration
24

Dela tårtbotten i tre delar med en brödkniv.

25

Lägg ut den nedersta delen av tårtbotten på ett fat.

26

Bre ut blåbärssylten på den nedersta tårtbotten.

27

Lägg den mellersta tårtbotten ovanpå sylten.

28

Bre ut vaniljkrämen på den mellersta tårtbotten.

29

Lägg den översta tårtbotten ovanpå vaniljkrämen.

30

Bre ut den vispade grädden i ett tunt lager runt själva tårtbottnarna och bre ut resterande grädde ovanpå.

31

Klä in hela tårtan i marsipanlocket.

Ingredienser

Tårtbotten
 270 g strösocker
 4 äggvitor
 270 g vetemjöl
 1 msk bakpulver
 1 nypa salt
 115 g smör
 0,50 tsk vaniljpulver
 1 citron, skalet
 150 ml mjölk
Vaniljkräm
 250 ml mjölk
 0,50 tsk vaniljpulver
 70 g strösocker
 4 äggulor
 2 msk majsstärkelse
 50 g mjukt smör
Fyllning och dekoration
 500 ml vispgrädde
 0,50 tsk vaniljpulver
 300 g blåbärssylt
 1 marsipanlock

Instruktioner

Tårtbotten
1

Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.

2

Smöra och bröa en rund springform, ca 28 cm i diameter.

3

Separera äggvitorna från äggulorna. Lägg undan äggulorna i en skål till vaniljkrämen.

4

Vispa upp strösocker och äggvitor tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt.

5

Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

6

Smält smöret.

7

Tvätta citronen noggrant och riv det yttersta skalet fint.

8

Rör ner citronskalet och vaniljpulvret i det smälta smöret.

9

Rör ner de torra ingredienserna, smöret och mjölken i sockersmeten.

10

Arbeta samman till en jämn smet utan att överarbeta den.

11

Häll upp den färdiga smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

12

Testa med en provsticka att kakan är färdig, den ska inte bli kladdig.

13

Låt kakan svalna helt.

Vaniljkräm
14

Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp.

15

Ta bort kastrullen från plattan så fort mjölken har kokat upp.

16

Vispa samman strösocker, äggulor och majsstärkelse ordentligt.

17

Häll ner blandningen i kastrullen och värm försiktigt på låg värme tillsammans med mjölken under fortsatt omrörning.

18

Låt krämen tjockna under omrörning.

19

Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret under omrörning.

20

Häll sedan över krämen i en kall skål.

21

Ställ skålen i kylskåpet för att kallna helt.

Fyllning
22

Vispa vispgrädden i en bunke till den är nästan hård.

23

Tillsätt vaniljpulver och vispa klart grädden.

Dekoration
24

Dela tårtbotten i tre delar med en brödkniv.

25

Lägg ut den nedersta delen av tårtbotten på ett fat.

26

Bre ut blåbärssylten på den nedersta tårtbotten.

27

Lägg den mellersta tårtbotten ovanpå sylten.

28

Bre ut vaniljkrämen på den mellersta tårtbotten.

29

Lägg den översta tårtbotten ovanpå vaniljkrämen.

30

Bre ut den vispade grädden i ett tunt lager runt själva tårtbottnarna och bre ut resterande grädde ovanpå.

31

Klä in hela tårtan i marsipanlocket.

Notes

Prinsesstårta

0 comments on “PrinsesstårtaAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.