Enkla surdegsbaguetter

Klassiska surdegsbaguetter som görs på en blandning av vetemjöl och fint rågmjöl. Recept för 4 baguetter.

Dessa surdegsbaguetter är enkla att göra och kräver inte särskilt mycket arbete, bara en tålamod för jäsningen. För att vara gjorda på endast surdeg, och inte jäst, är jäsningen förhållandevis kort med en total jäsningstid på fyra timmar.

Olivoljan i degen ger en härlig extra smak till baguetterna och genom att vika degen under jäsningen har den lättare att resa sig och bli fluffig. Och inte minst är det viktigt att verkligen låta degen knådas ordentligt i maskin innan saltet tillsätts, så att vi får långa glutentrådar som gör baguetterna härligt sega och krispiga.

Kategori, SvårighetsgradMedelsvår
mängd4 portioner
Förberedelsetid4 timmar 30 minuterTillagningstid30 minuter
 180 g surdeg
 580 g vetemjöl
 50 g finmalt rågmjöl
 1 msk olivolja
 400 ml vatten
 1 msk salt
1

Blanda surdeg, vetemjöl, finmalt rågmjöl, olivolja och vatten i en hushållsassistent.

2

Arbeta samman degen i maskinen i 10 minuter.

3

Tillsätt saltet och arbeta samman i ytterligare 2 minuter.

4

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 1 timme.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord och vik den vänstra sidan mot mitten, gör sedan likadant med den högra. Vik därefter den undre sidan mot mitten och sist den övre likadant.

6

Vänd degen uppochner och lägg tillbaka i degbunken.

7

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 1 timme.

8

Rulla bakdukar som stöd och lägg på en bakplåt så att du får fyra fåror på plåten att lägga baguetterna i.

9

Ta ut degen på mjölat bakbord och dela upp i fyra bitar.

10

Rulla varje degbit till en baguett och lägg i fårorna på bakplåten.

11

Täck plåten med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, i ca 2 timmar.

12

Sätt ugnen på 220°C, varmluft eller över- och undervärme och ställ in en tom bakplåt.

13

Lägg över baguetterna på den förvärmda plåten och ställ in den i mitten av ugnen.

14

Grädda i 10 minuter utan att öppna ugnsluckan.

15

Ställ ner värmen till ugnen till 130°C med baguetterna kvar i ugnen.

16

Öppna ugnsluckan för att släppa ut den varma luften så att temperaturen går ner snabbt.

17

Grädda i ytterligare 20 minuter.

18

Låt de färdiggräddade baguetterna svalna på galler utan bakduk.

Ingredienser

 180 g surdeg
 580 g vetemjöl
 50 g finmalt rågmjöl
 1 msk olivolja
 400 ml vatten
 1 msk salt

Instruktioner

1

Blanda surdeg, vetemjöl, finmalt rågmjöl, olivolja och vatten i en hushållsassistent.

2

Arbeta samman degen i maskinen i 10 minuter.

3

Tillsätt saltet och arbeta samman i ytterligare 2 minuter.

4

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 1 timme.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord och vik den vänstra sidan mot mitten, gör sedan likadant med den högra. Vik därefter den undre sidan mot mitten och sist den övre likadant.

6

Vänd degen uppochner och lägg tillbaka i degbunken.

7

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 1 timme.

8

Rulla bakdukar som stöd och lägg på en bakplåt så att du får fyra fåror på plåten att lägga baguetterna i.

9

Ta ut degen på mjölat bakbord och dela upp i fyra bitar.

10

Rulla varje degbit till en baguett och lägg i fårorna på bakplåten.

11

Täck plåten med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, i ca 2 timmar.

12

Sätt ugnen på 220°C, varmluft eller över- och undervärme och ställ in en tom bakplåt.

13

Lägg över baguetterna på den förvärmda plåten och ställ in den i mitten av ugnen.

14

Grädda i 10 minuter utan att öppna ugnsluckan.

15

Ställ ner värmen till ugnen till 130°C med baguetterna kvar i ugnen.

16

Öppna ugnsluckan för att släppa ut den varma luften så att temperaturen går ner snabbt.

17

Grädda i ytterligare 20 minuter.

18

Låt de färdiggräddade baguetterna svalna på galler utan bakduk.

Notes

Enkla surdegsbaguetter

0 comments on “Enkla surdegsbaguetterAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.